De man achter de camera


Mijn studie aan de kunstacademie omvatte enerzijds illustratie en vormgeving, anderzijds docent tekenen.
De liefde voor fotografie en de mogelijkheden mijn creativiteit met zo’n “elektronisch tekenblok” vorm te geven, leidde uiteindelijk in 1990 naar de fotodetailhandel met een studio op winkelcentrum Anklaar te Apeldoorn.


Kwaliteit, service en klantvriendelijkheid, waren daarbij altijd de drijfveren.
Aangevuld met een gezonde dosis humor.


Het klinkt arrogant, maar het was de realiteit: een keuze moest gemaakt worden tussen het zakelijke succes van de winkel of het creatieve van de studio.


Derhalve in 2010 de woning en de winkel verruild voor een bedrijfspand, waar we achter de woning aan de 2deWormenseweg een ruime studio hebben gerealiseerd en een grote tuin, ingericht om in te fotograferen en gefotografeerd te worden.

Het vergroot de mogelijkheden en zo ook de creativiteit.

Het liefst werk ik met mensen, altijd nieuwsgierig naar hoe ik van dienst kan zijn en hoe ik de sfeer ontspannen kan houden voor een dito foto.


Fotograferen is eerst observeren; ik ben dus eigenlijk al met de beeldvorming bezig, voor ik de camera in de hand heb. De uitdaging richting de kunst, waarbij een foto meer mag uitbeelden dan alleen de geportretteerde, neem ik graag aan.


PhotoArt noem ik het maar: je gevoel of idee in een mooie foto uitdrukken. Of juist een mooie natuur opname die op je gevoel speelt.


Docent tekenen ben ik uiteindelijk ook niet geworden, maar teken wel voor het doceren in de cursus- en workshop fotografie. Fantastisch toch om anderen mee te nemen in wat voor mij een passie is.


Frank van Aken