Over Fotografie van Aken

De locatie, geschiedenis en de fotograaf.

Nieuwe berichten of de historie van Fotografie van Aken? Volg ons op Facebook.

De locatie

Fotografie van Aken is gevestigd aan de 2de Wormenseweg 49 te Apeldoorn, op loopafstand van het centraal station. Voor de studio is volop gratis parkeergelegenheid. We zijn goed bereikbaar, ook voor minder validen.

De studio heeft een drietal rondwanden en diverse achtergrond mogelijkhedentrends mulher fruta paotrends maike partzschtrends hello video song telugutrends bonnie apricottrends anemone nue. Deze karakteristieke studio is uitstekend geschikt voor portret, familiefoto’s, grote groepen, portfolio, foto van uw huisdier en product fotografie. De studio wordt ook gebruikt voor het geven van workshops en de cursus fotografie.

In het kantoor achter de studio worden de opnamen op papier en canvas geprint en voorbereid voor afdrukken op acryl glas, parelmoer metaal of hout. In deze werkruimte worden foto’s opgeplakt en de passe-partouts voor het inlijsten gesneden. Naast een compacte voorraad lijsten, kunnen lijsten besteld worden in gewenst formaat en uitvoering.

Achter de studio wordt de grote tuin gebruikt als open-lucht-studio en oefenruimte voor de cursisten van onze workshops. De mogelijkheid om zowel in de studio als in de groene omgeving van de tuin gefotografeerd te worden, is voor Apeldoorn en omgeving uniek.

De geschiedenis

Gestart in 1987 als bedrijfs- en trouwreportage fotograaf vanaf een flat 4 hoog op Presikhaaf te Arnhem, met de woonkamer omgebouwd voor portretfotografie.

Per 1 januari 1990 werd de fotodetailhandel op winkelcentrum Anklaar te Apeldoorn, door Helga en Frank van Aken overgenomen. Een fotostudio werd gerealiseerd en Fotografie van Aken ging van start, met drie belangrijke pijlers: kwaliteit, service en klantvriendelijkheid.

Met de renovatie van het winkelcentrum Anklaar , volgde in 1997 een grondige verbouwing en vernieuwing van winkel en studio. Het open karakter van de zaak werd letterlijk vertaald in een geheel open pui. In 2002 kon er 20 meter verhuisd worden naar een groter pand. Wederom een totale verbouwing met vergroting van de studio, uitbreiding van het assortiment en blijven investeren in de nieuwste (digitale) vernieuwingen. Zo werd het derde, digitale minilab geplaatst en kiosken waarmee de klanten zelf hun digitale bestanden konden afdrukken.

Voor het slopen en herbouwen van winkelcentrum Anklaar, werd een tijdelijk nood winkelcentrum gebouwd. Het winkelaanbod daar halveerde en naast diverse andere beperkingen, moest er gekozen worden tussen het zakelijke belang van de winkel en de creatieve behoefte van de fotograaf.

De winkel stoppen op haar hoogtepunt had het grote voordeel dat alle aangekochte apparatuur up-to-date was en inmiddels geheel gedigitaliseerd. Ook het gehele creatieve deel van de zaak kon zo verhuisd worden naar de nieuwe woon/werk locatie aan de 2de Wormenseweg 49 te Apeldoorn. De fotografie, het printen, opplakken en inlijsten kon daar worden voortgezet.

Na het realiseren van de professionele fotostudio is ook de tuin bij de bedrijfsvoering betrokken. De opzet is zo dat er met tal van pose-plekjes een “open-lucht-studio” is gecreëerd. Een concept van studio- en buitenfotografie die in Apeldoorn en verre omgeving zijn gelijke niet kent. Ook de cursisten kunnen zich er fotografisch uitleven.

Sinds 2015 wordt alle studio en reportagefotografie van collega Foto Hofma, door Fotografie van Aken verzorgt vanuit haar studio aan de 2de Wormenseweg.

Op onze facebook pagina vindt een uitgebreider en beeldend verslag van de historie van Fotografie van Aken.

De fotograaf

Ook al heb ik de hele ontwikkeling van fotorolletjes naar digitaal meegemaakt, ik ben nimmer negatief ingesteld geweest. Humor is een belangrijk aspect in mijn manier van werken en gebruik ik graag om tot een ontspannen foto te komen. Ook zelfspot en woordgrappen zijn mij niet vreemd.

“In de studio heeft de fotograaf het licht in eigen hand.”

Fotograferen begint bij mij met observeren tijdens een ontspannen gesprek. Dit vertaal ik naar hoe ik de mensen laat poseren en tot een persoonlijke foto kom. Ik ben zogezegd al foto’s aan het maken, voordat ik de camera in mijn hand heb. De ideeën komen als vanzelf en uiteraard is jouw inbreng altijd welkom.

De fotostudio ervaar ik als “lichtatelier” en is voor mij een heerlijke werkplek waar je vanuit een leegte iets moois kunt opbouwen. Een mooie foto begint bij een goede opname, terwijl bewerken in photoshop een creatieve toevoeging kan zijn.